Gebruikersrechten

Voor het interactieve deel van een website – bijvoorbeeld bij het geven van reacties of aanvulling op een artikeltje zie www.herinnerudenamen.nl/herinneringen  – moeten bezoekers van een site de mogelijkheid hebben om een berichtje te plaatsen, dus bepaalde rechten toebedeeld krijgen. Soms heel summier: ze mogen iets insturen maar de beheerder bepaalt of het geplaatst wordt; soms uitgebreider: een berichtje wordt direct geplaatst als men zich als deelnemer heeft laten registreren (bijvoorbeeld op een forum), of nog uitgebreider: iemand mag teksten aanpassen of zelf pagina’s en berichten maken binnen een bepaalde website. Voor verenigingen en dergelijke  is het handig als meerdere mensen aanpassingen kunnen doen aan de inhoud van een website.

Daarvoor kent WP verschillende niveaus van gebruikers.
Abonnee: een gebruiker die zijn eigen profiel pagina mag aanpassen
Schrijver: mag zijn eigen berichten beheren, maar niet zelf publiceren.
Auteur: mag zijn eigen berichten beheren en publiceren op de website
Redacteur: mag alle berichten van gebruikers beheren en publiceren
Beheerder: mag alle instellingen en berichten van WordPress en de website beheren.

Afhankelijk van de rechten die men toegewezen heeft gekregen, zal het dashboard er anders uitzien.

NB: bij wordpress.com account zie je ook de mogelijkheid  volger.  Zij hebben geen rechten behoudens het volgen van de site, waarvoor een emailadres moet worden ingevoerd.
Aan de ‘voorkant’ van de site ziet een bezoeker een klein plusje onderin staan, op er komt een popupschermpje waarmee hij zich kan aanmelden als volger.
Hij ontvangt een emailtje als er iets nieuws op de site wordt geplaatst.

Gebruikers kunt u toevoegen via Dashboard > Gebruikers